#sociaalsteSchool

groepsfoto

Sinds 12 november 2018 zijn wij officieel de #SociaalsteSchool van Vlaanderen! Maar wat betekent deze titel? 

De #SociaalsteSchool zet gericht in op Digitaal Burgerschap! 

Kritisch burgerschap, mediawijsheid en digitale geletterdheid gaan hand in hand.  We kunnen er niet omheen, kinderen willen reeds op zeer jonge leeftijd participeren aan de digitale wereld. Online attitudes aanleren vòòr kinderen zich begeven in sociale interacties is essentieel. Een leidraad geven aan jongeren die reeds participeren aan online netwerken is de verantwoordelijkheid van iedereen. 

“Wij verbieden de media niet, maar bieden ze doelgericht aan!”

Samen moeten we inzetten op de voordelen die digitale innovatie bieden zoals samenwerkend leren, ontdekken van nieuwe interesses en zelfsturend leren. De jobs van de toekomst vragen andere aandachtspunten zoals creativiteit, kritisch denken en computationele vaardigheden. GO! MIRA laat dit op  een doelgerichte, positieve en inclusieve wijze aan bod komen. Wij stimuleren ‘out of the box’ denken en omarmen de digitale technologieën. Dat betekent ook dat we de leerlingen ook leren de smartphone opzij te leggen in bepaalde situaties. Want de verleiding en afleiding is groot en heeft een invloed op het leren. Wij noemen het 'detoxen'. Allemaal samen want dat is ook sociaal.

 

plakkaat

 

Reactie van de VAKJURY

Deze kleine school met een nieuwe directeur toont zo veel goesting om samen te leren en digitaal te omarmen dat ze dé inspiratie waren voor de jury. Het woord ‘samen’ springt hier meteen in het oog: de verschillende netten (ASO, TSO, BSO) inspireren elkaar voortdurend. En het winnen van de titel #SociaalsteSchool was zeker ook hier het resultaat van een mooie samenwerking tussen leerkrachten, leerlingen, ouders èn directie.